Intian Bollywood (seka kunkin "osavaltion" Tollywood, Kollywood jne.) tuottavat enemman elokuvia kuin Hollywood. Elokuvien laatu on valilla sita sun tata, ja valilla mahtavaa visuaalista sirkusta.

Elokuvien kritisointi onkin sitten ihan oma juttunsa. Nimittain lahes jokainen elokuva kirvoittaa jonkin sortin arhakan mielipiteen, kun jonkun tunteita, kastia, uskontoa tai muuten van mielipidetta on loukattu. Ei riita etta leffalle annetan yksi tahti paikallisessa sanomalehdessa. Talla ryhdytaan tositoimiin heti alusta alkaen. Tassapa pari otetta.

Jodhaa Akbar elokuva viime vuoden alussa aiheutti valtavat protestit erityisesti pohjoisessa Intiassa. Niinkin pitkalle paastiin, etta leffa kiellettiin useammassakin osavaltiossa. Leffa sijoittuu hatarasti historiaan, ohjaajan mukaan 70% leffasta on mielikuvituksen tuotetta vaikka se sisaltakin historiallisia tosiseikkoja. Leffa kertoo tarinaa Mughal-hallitsijasta Akbarista ja hanen hindu-prinsessa vaimostaan Jodhaasta. Mughal-valtakunta hallitsi Intiassa 1500 luvun alusta 1800 luvun puoleen valiin kunnes Britit saapuivat. Mughalit olivat muslimeja. Ja se kritiikki. Eraana tarkeimmista se, etta vaimon nimi oli tarkeiden historioitsijoiden mukaan vaarin, eika hallitsija Akbarilla koskaan ollut vaimoa nimelta Jodhaa. Toisaalla taasen sanottiin, etta Ei, Jodhaa ei ollut naimisissa Akbarin, vaan taman pojan kanssa. Samaisten ihmisten mielesta leffa myos halvensi heidan yhteisoan (Rajput). Tasta syysta leffa kiellettiin osissa Rajashtania seka muutamassa muussa osavaltiossa. Leffan julisteita poltettiin ja teattereita joissa filmi pyori hajotettiin....

Muistan aikanaan myos kun Da Vinci Koodi oli tulossa teattereihin. Intiassa katoliset alahtivat ehka enemman kuin missaan muualla. Kirjakauppoihin tehtiin hyokkayksia joissa kaikki kirjan kopiot tuhottiin silla seurauksella etta kirjaa ei enaa ollut saatavilla. Lisaksi katoliset tietenkin vaativat leffan kieltamista. Heille jarjestettiin oma naytos jossa he saavat arvioida, josko filkka kuitenkin voisi suurelle yleisolle pyoria. Lopulta nama arvon katoliset (hindu-muslmienemmistoisessa Intiassa) antoivat leffalle luvan pyoria viikonpaivat, jonka jalkeen se poistui ohjelmistosta.

Uusi maailmanmenestys Slumdog Millionare aiheuttaa sekin naraa taalla pain maailmaa. Elokuvahan on kertomus slummissa asuvasta miehesta joka haaveeilee osallistumisesta "Haluatko Miljonaariksi"-teevee visaan. Eraan puolustavan arvion mukaan tama johtuu siita etta nainkin hyvan leffan tekikin LANSIMAALAINEN. Ei intialainen. ELokuvaa on kehuttu sen todellisesta tavasta kuvata Intiaa, kun intialainen elokuva kovin usein sijoittuu keskiluokkaisen tai korkeammankin intialaisen arkeen. Leffan musiikintekija (intialainen A.R. Rahman) seka nayttelija Anil Kapoor on nyt haastettu oikeuteen Slumdog-nimen kaytosta. Haastajana slummeissa asuvien jarjeston edustaja. Heidan mukaansa Slumdog-nimi loukkaa heita ja nimi pitaisi muuttaa. He eivat voi kasitta, miten intialaiset leffassa mukana olleet ovat hyvaksyneet taman nimen kayton.

Ja osataan meilla Nepalissakin. Uusi uskomaton bollywood-kungfu-komedia-plajays Chandi Chowk to China on aiheuttanut valtavan kritiikin ja vihan taalla ja leffa poistui alle viikossa naytannosta. Syyna se, etta leffassa sanottiin Buddhan syntyneen Intiassa, vaikka todellisuudessa hanen synnyinkaupunkinsa Lumbhini sijaitse Nepalissa. LAhinna opiskelija jarjestot ja nuoret poliittiset aktivistit repivat alas leffan julisteita ja uhkasivat poltta elokuvateatterit jotka elokuvaa nayttavat. Nepalin valtio odotta nyt julkista anteeksipyyntoa Intialta. Todellisuudessahan Buddhan syntyessa ei modernia Nepalia tai Intiaa ollut viela olemassa, mutta nykyisten rajojen mukan syntysijat sijaitsevat Nepalissa. Tata kuitenkin on turha selittaa paikallisille. Kyselin kavereiltani, huomasivatko he tuon kohdan kun yhdessa leffan viikko sitten naimme. Eika kukaan ollut huomannut. Tuohtuneita ovat kuitenkin kaikki tyyni. Lahes suuttuivat kun sanoin, ettei Nepalia ollut tuolloin viela. Jatan selittamatta enempaa ja otan osaa heidan tuohtumiseensa kaverina.

Palaute on taalla suoraa. Kansa kertoo kylla mielipiteensa tekeleestasi. Parasta olla siis tarkkana kun aloitat leffaprojektin taalla pain maailmaa.