Ja taas juhlittiin. Talla kerta Hindu perinne velvoitta juhlistamaan kevatta, Holi valtasi kadut.

Ja Holi nakyy ja kuuluu, paljon enemman kuin edellinen Shivaratri. Kadut tayttyvat aamuvarhaisella ihmisista, samoin kuin kattoterassit. Sateenvarjo on tarpeen silla juhla tunnetan myos vesifestivaalina. Vesikriisista huolimatta kansa kaataa viattoman ohikulkijan niskan litrakaupalla tuota arvokasta nestetta, toisinaan varjattyna. Paa-asiassa Holi kuitenkin nakyy varein. Valtavat maarat varijauhetta lentaa ilmassa valilla veteen sekoitettuna ja valilla ilman ja paatyy jokaisen naamaan, vaatteisiin, hiuksiin ja muuallekin. Kadulla ei voi kulkea minuuttia ilman etta jonkun kasi tyrkkaa milloin mitakin varia poskiin. Nauru raikaa Happy Holi toivotusten myota.Niin lapset kuin aikuiset jahtaat tuttuja ja tuntemattomia vesipyssyin ja varijauhekourallisten kera. Punaista, keltaista, vihreaa, sinista, pinkkia, violettia, kultaa, hopeaa ja mustaa kadulla, poskilla, hiuksissa, suussa ja vaatteilla jotka taitavat seuravaaksi tehda tuttavuutta roskakorin kanssa.

Oma Holini alkoi uudella asunnollani (KYlla! Olen vuokrannut kampan yhdessa Jimin ja Jessican kanssa...siita lisaa seuravassa kirjoituksesa). Aloitimme aamun paistamalla banaanipannukakkuja ja vaistelemalla naapuritalon poikien vesipommeja parvekkeella kahvia juodessamme. Sitten kopottelin Jimin ja tuttumme Rajin kanssa Jimin tyopaikalle orpokotiin. Paasin kaveleman ehka kaksi minuuttia kun naamani oli jo keltapunaisenkirjava ja teepaitani litimarka. Lasten kanssa punavaria ohikulkijoiden niskaan heitellessa paiva kuitenkin iloksi muuttui, niin paljon lapset tasta nauttivat. Kikatus ei meinanut loppua milaan, etenkin kun Anni-didin naama senkun muuttui kirjavammaksi vihrean varijauheen loytyessa jonkun takataskusta. Tunnin paasta tati oli kuitenkin vahan vasynyt ja jatkoin matkaa Rajin kanssa kohti Thamelin kujeita. Siella oli kuitenkin viela hiljaista. Hetken aikaa leikitin muutama tuttua katupoikaa ja varimaailma sai lisayksen violettia ja mustaa. Jokaikiselta kattoterassilta kuitenkin lensi niskaan sangollinen vetta joten totesin leikin olevan tassa ja pakenin tilannetta kahvilaan jossa kuivattelin itseani seuraavat kaksi tuntia. Iltapaiva meni toisessa puutarhassa istuesa Jimin ja ruotsalaisen Matin kanssa. Yritin soitella soittajapoikakavereilleni ja he minulle (tanaan kuulin) mutten tavoittanut ketan joten heidan kanssaan juhliminen jai valiin valitettavasti.

Illalla kokkasimme ihanalla asunnollamme, joka illan pimetessa nyt Bobiksi ristitty on, ranskanperunoita, uppopaisettuja sienia ja sipulia, seka pinaatti-tomaatti-korianteri-sienimunakasleipia. JEssin poikaystav Raj on onneksi huippukokki eika antanut meidan juuri tehda mitaan perunankuorimista kummempaa. Ruoka upposi mahoihin kiitettavasti kuuman suihkun jalkeen kun naama oli taas normaalin varinen ja vaatteet heitetty nurkkaan. TAitavat olla entiset nuo.

Yritin paivan mittaan kysella, etta miksikas tata Holia juhlitaan mutta kukaan paikallinenkan ei tuntunut osaavan vastata tahan. Joten otan avuksi ystavani Wikipedian ja kerron teille sen nyt kun samalla opin itsekin:

 

"Eräs juhlaan liittyvä hindulaisen mytologian tarina kertoo ilkeästä kuninkaasta Hiranyakashipusta, jota oli miltei mahdoton tappaa. BrahmaPrahlad pysyi kuitenkin omistautuneena Vishnulle, minkä vuoksi kuningas ja tämän sisar Holika yrittivät eri tavoin tappaa pojan. Kaikki keinot menivät yksi toisensa jälkeen mönkään, jolloin Hiranyakashipu käski Prahladia istumaan rovioon Holikan kanssa. Holika ei voinut vahingoittua, koska hänellä oli tulelta suojaava huivi. Prahlad suostui ja rukoili Vishnua. Kun tuli sytytettiin, huivi lensi Holikan yltä suojaamaan Prahladia ja paha Holika paloi elävältä. Toisen version mukaan Holika tuhoutui, koska hän ei tiennyt kykynsä toimivan vain, mikäli hän menisi tuleen yksin. Holi-juhlan nuotiot kuvaavat Holikan polttamista. Myöhemmin Vishnu itse tuli maan päälle Narasimhan, puoliksi ihmisen ja puoliksi leijonan hahmossa ja tappoi Hiranyakashipun iltahämärässä talon verannalla raadellen kuninkaan kynsillään ja pidellen tätä samalla sylissään. oli lahjoittanut kuninkaalle kuolemattomuuden: häntä ei voisi tappaa ihminen eikä eläin, ei aseella eikä tiedolla, ei päivällä eikä yöllä, ei talon sisällä eikä ulkopuolella, ei maan päällä eikä taivaassa. Kuningas tuli tästä ylpeäksi ja vaati ihmisiä palvomaan jumalien sijasta häntä itseään. Hiranyakashipun poika

Värien ruiskutus periytyy erään tarinan mukaan Krishnasta, joka oli kateellinen puolisonsa Radhan vaaleudesta omaan tummaan ihoonsa verrattuna. Krishna valitti epäkohdasta äidilleen, joka käski poikansa värjätä Radhan mieleisekseen. Tähän ilkikurinen jumala suostuikin. Nuorena Krishnalla oli myös tapana kujeilla paimentyttöjen kustannuksella, ja eräs piloista oli värijauheen heittäminen heidän ylleen. Siksi holina juhlitaan myös Krishnan ja Radhan välistä rakkautta esimerkiksi kantamalla jumalparin kuvia kaduilla.

Kolmas holiin liittyvä tarina kertoo Dhundhi-syöjättärestä, joka piinasi lapsia Prithu-nimisessä valtakunnassa. Legendan mukaan pojat karkottivat Dhundhin holi-päivänä kepposillaan ja naurullaan, joille Dhundhi oli erityisen haavoittuvainen Shivan langettaman kirouksen vuoksi. Edelleen holina muistetaan sitä, kuinka Shiva tuhosi rakkauden jumalan Kamadevan, kun tämä yritti auttaa Parvatia lemmenhuolissa. Parvati pyysi Kamadevaa ampumaan Shivaa nuolella, jotta saisi Shivan miehekseen. Kamadeva suostui, mutta meditaatioon keskittynyt Shiva vihastui häirikköön suuresti, avasi kolmannen silmänsä ja poltti Kamadevan tuhkaksi. Parvati sai kuitenkin Shivansa, ja Kamadevan vaimon Ratin pyynnöstä Shiva palautti rakkauden jumalan takaisin henkiin. Tämän vuoksi holi on myös Kamadevan juhla ja tärkeä päivä rakastavaisille, jotka osoittavat kiintymystään värjäämällä toisensa kirjaviksi."

 

Etta nain. Kaikin puolin hupaisa ilon juhla kuitenkin. Valitettavasti nykynuoret pilaavat ainakin taalla ilon yrittamalla todella satuttaa heittaessaan vesipommejaan lujaa ohikulkijan niskaan seka kayvat kaytannossa kasiksi tyttoihin varia levittaessaan. Moni kaytta vetena likaisia viemarivesia joka ei todellakan iloa lisa. Alkoholia kaytetaan suuria maaria joka ei kylla yhtaan vahenna tyhmyyksia. Toivoisi, etta tyhmyydet unohdettaisiin ja osattaisiin todella iloita ja antaaa iloa muille. Ehka nama joskus viisastuu...ehka.

 

Ps. Suomi paasi etusivulle eilisesa Katmandu Postissa: Madonna wants to close the Finnish sea. Eli Madonna haluaa sulkea Jatkansaaren ymparoivan meren seka ilmatilan elokuun konsertin ajaksi...