Vuosi sitten Nepalissa aloitettiin uusi sivu maan historiassa. Kuningas sai vaistya ja entinen kuningskunta aloitti taipaleensa kohti demokratiaa ja tasavaltaa. Entiset kapinalliset, maoistit, voittivat vaalit ja hidas matka kohti parempaa saattoi alkaa. Ja nyt yritetaan kirjoittaa uutta perustuslakia. Paino sanalla yritetaan. Oppositio vastustaa sita ja tata. Hallitus tekee paatoksia joista seuraa kuukauden banda (= lakko, mielentosoituksia ja kapinointia) tietyilla alueilla.  Maassa on niin vesi kuin sahkokriisi. Maa on taynna etnisisa (ja muita) ryhmia joiden kaikkien oikeudet tulisi muistaa. Naiset tahtovat sita, muslimit tata, katukauppiat toista ja ravintoloitsijat kolmatta asiaa. Yksi jo kauan hiljaisena pysytellyt ryhma otti sitten ja kantoi oman kortensa kekoon parin jarjeston avustuksella - nimittain rakkahat katulapseni.

Aurinkoisena torstai aamuna tehtavanani oli koittaa saada joukko likaisia, liimaa haistelevia rakanokkia turistialue Thamelin liepeilta mukaani ja tapaamiseen jossa pohdittaisiin "Mita katulapset haluavat kertoa oikeuksistaan hallitukselle uutta perustuslakia silmallapitaen". Kutsu oli pojille toimitettu jo monelta tahtolta, itse tyokavereideni kanssa kavimme edellisena iltana juttelemassa heidan kanssan. Ja aamulla saavun kymmenelta paikalle ja pari poikaa sanoo tulevansa, kunhan odotan viisi minuuttia. Ja viisi minuuttia venyy neljaksikymmeneksiviideksi minuutiksi kun poikien pitaa laittautua. Kirjakaupan ikkunaa peilina kayttaen pojat laittavat tukkaa, pesevat naamaa ja jalkoja, vaihtavat vaatteita ja valmistautuvat. Lopulta kymmenisen poikaa jonossa marssii kanssani CPCS jarjeston pihamaalle puolentunnin kavelymatkan paassa. Olin hyvin yllattynyt miten moni tuli mukaan, ja miten kiinni he pysyivat minussa. Vahan valia he tulivat katsastamaan missa menen, toivat minulle mehujaata kun ostivat itselleen ja varmistivat etta tulen heidan kanssan myos takaisin Thameliin, vaikka tietavat tien hyvin itsekin. Jarjeston pihamalla oleilu lieni hieman pelottavaa, silla nama pojat kylla hyvin tietavat etta olisivat sinne tervetullleita, mutta kun eivat he halua. katuelama on niin paljon vapaampaa ja mukavampaa.

Paikalla oli monien jarjestojen jo auttamia poikia seka poikia jotka asuttavat Katmandun katuja ympari kaupungin. Tapahtumassa pelattiin jalkapalloa ja tanssittiin bollywood ja hollywood hitteja, mutta tarkeimpana, pohdittiin pienissa ryhmissa mita pojat tahtovat kertoa uusille paattajille. Monenlaisia ajatuksia syntyi ja lopulta saatiin kasattua yhteen viisitoista ehdotusta jotka myohemmin luovutettiin perustuslakia kirjoittaville herroille.

Ja tassapa nuo kohdat vapaasti suomeksi kaannettyna:

1. Katulapsille tulisi tarjota ruoka, suojaa, vaatteita, koulutusta, viihdykkeita seka terveydenhuoltoa ja tama tulisi olla mainittuna perustuslaissa.

2. Alle 18-vuotiaita katulapsia ei saisi tuomita tahi rangaista ilman pateva syyta eika heita saisi kohdella huonosti, henkisesti tai fyysisesti, kun he ovat kadulla.

3. Huumeiden tai muiden aineiden (kuten liima) myynti katulapsille tulisi olla lailla kiellettya!

4. Raskan tyon teettaminen lapsilla tulisi olla kiellettya eika lasten tulisi antaa tehda tamankaltaista tyota lainkaan.

5. Lapsille jotka ovat sosiaalisen-, koti- tai poliittisenvakivallan tai luonnonkatastrofien uhreja tulisi tarjota apua ja kuntoutusta hallituksen taholta.

6. Hallituksen tulisi laatia laki joka takaa katulapsillekin rakkautta, suojaa ja huolenpitoa kuten perheessa elaessa.

7. Kun laaditaan lakeja jotka koskevat lapsia, lapset tulisi ottaa mukaan paatoksen tekoon.

8. Jotta lapset oppisivat tuntemaan oikeutensa, lasten oikeudet tulisi liittaa peruskouluopetukseen alusta alkaen.

9. Pedofiileja ja lapsia hyvaksikayttavia ihmisia vastan tulisi laatia tiukempia lakeja (kylla....tiukkaa lakia ei ole olemassa tai ainakin tien voi aina ostaa ulos rahalla...)

10. Jos lapsi syyllistyy rikokseen hanta ei tulisi rangaista vankilalla vaan hanet tulisi ohjata psyko-sosiaalista tukea ja terapiaa tarjoavaan laitokseen.

11. Hallituksen tulisi tarjota katunuorille henkilollisyyskortti seka ilmainen ammattikoulutus joka johtaa tyopaikkaan, mieluiten julkisella sektorilla..

12. HIV tartunnan saanneille seka narkomaaneille tulisi tajota ilmaista hoitoa, suojaa ja apua.

13. HALLITUKSEN tulisi perustaa erillinen laitos katulapsia silmalla pitaen jossa he voisivat puhua ongelmistaan ja saisivat apua

14. Katulapsia ja -nuoria ei saisi syrjia vaan heille tulisi taata samat oikeudet kuin kaikille lapsille.

15. Informaatio jota katulapsista kerataan tulisi olla salaista eika sita saisi julkaista ilman lupaa.

 

Tata sanomaa vahvistamaan lahti ryhma rama, mukanaaan pari katulasta, pari entista katulasta ja muita aikuisia, puhumaan lasten oikeuksista ympari Nepalia. Samalla he keraavat sormenjaljet jokaiselta sanoman kuulleelta lapselta allekirjotuksena, jotta lasten oikeudet otettaisiin huomioon perustuslaissa. Ryhma esittaa myos meluisan katudraaman joka nostaa esiin epakohtia.

 

Draama alkaa silla kun nelja poliittista puoluetta nostaa esiin asioita jotka he haluavat esiin perustuslakia laadittaessa. Mutta kukaan puhu lapsista. Silloin esiin tulee lapsi joka huuta "Kuulkaa minuakin. Kukaan ei puhu minun oikeuksistani Nepalissa. Olen taysin huomaamaton. Ette tieda lainkaan millaisissa oloissa elan".

Lavalle saapuu yskiva poika joka kaatuu maahan. Han on "koskemattomien" kastiin kuuluva. Kay ilmi etta poika on kaatunut temppelin lattialle silla paikalle saapuu pappi, bramiini, joka huomaa pojan ja ajaa taman pois sairaudesta huolimatta. "Olet koskematon, et saa tulla temppeliin, sinulla ei ole lupaa olla taalla silla olet likainen ja sinua tullaan rankaisemaan tasta rikoksesta". Poika lahtee itkien paikalta sanoen etta hanta ei saisi syrjia talla lailla, etta hankin on ihminen.

 

 

Toisessa kohtauksessa isa tuo sairaan poikansa kylanparantajan hoitoon. Poika on hyvin kipea, sairastaa pahaa ripulia. Vuosittain ripuliin kuolee yha 34,000 lasta. Kylissa ei ole mahdollisutta laakarinhoitoon silla matkat sairaaloihin ovat pitkia ja hoito on kallista. Niimpa moni koittaa turvautua "noitatohtoreihin" jotka eivat aina pysty parantamaan vakavampia sairauksia. Tassakin draamassa noitatohtori kylla yrittaa taikojensa avulla parantaa, ottaa maksun, mutta toteaa, etta sinun tulee vieda tama poika sairaalahoitoon 'en voi auttaa hanta".

Kolmannessa kohtauksessa nayttamolla on humalainen mies joka lahettaa poikansa ostamaan lisaa alkoholia. Mies valittaa kun vaimo on jattanyt ja poikakaan ei ole hyva poika. Paikalle saapuu hyvin menestyneen nakoinen mies jonka humalainen isa tunnistaa. Tama mies on asunut ennen kylassa mutta lahtenyt aikanaan "suureen kaupunkiin" ja menestynyt siella.  Han on nyt rikas ja hyvinvoiva. Rikas mies lupaa ottaa alkoholistin pojan kaupunkiin ja isa paatyy lahettamaan poikansa taman mukana ja saa vastikkeeksi rahaa. Pojalle luvataan koulutusta ja hyva tulevaisuutta, mutta todellisuudessa han paatyy kotiorjaksi jollekin rikkaalle kaupunkikodille ja han saa vaan haaveilla koulutksesta. Tai palkasta. Isa tuskin tulee poikaa enaa nakemaan.

 

Neljas kohtaus alkaa silla, kun kotiavuksi paatynyt poika haaveilee koulutuksesta. Hanella ei siihen kuitenkaan ole lupauksista huolimatta mahollisuutta. Talon omistajan poika tulee paikalle, han on matkalla kouluun. Rikas poika ei jaksa kantaa reppuaan joten han komentaa kotiapulaisen kantamaan kassin puolestaan koululle. Pojat ovat samanikaiset, mutta tata lahemmas ei koyhan perheen poika koulua paase.

Lopuksi nelja poikaa naytelman eri kohtauksista tulee lavalle ja sanoo, "tama on meidan todellisuuttamme. kun teette uutta perustuslakia, muistakaa meidat, ja meidan oikeutemme"!

 

 

naytelman pojat ovat keskuksestamme ja ovat todellakin kokeneet kaikki nama tilanteet. Naytelman aikuiset puolestaan ovat entisia katulapsia joita jarjesto on auttanut uuteen elamaan. Nyt on aika heratta myos hallitus siihen, etta myos heidan tulisi kantaa kortensa kekoon. Lasten auttaminen pyorii nyt lahinna erinaisten jarjestojen voimin, ja siten lahinna ulkomaalaisrahoituksen avulla. Nepalin tulisi itse auttaa omia kansalaisiaan, vain siten avusta saadaan kestavaa. toivottavasti kampanja tuottaa hedelmaa.

 

 

Kiertuebussi heratti kiinnostusta sloganeilaan lasten oikeuksista. Nyt bussi menee jossain pain lansi-Nepalia.