taivas ja tiet paukkuvat ja raiskyvat, ihmiset ahtaa sisaansa ruokaa ja herkkuja ja kaikki ovat pukeutuneet parhaimpiinsa, uusiin kimalteleviin sareihin ja kurtiin ja jokaisella naisella ja tytolla hiuksissa jasmiinia. vahan kuin oisi laitettu suomalainen joulun ja uuden vuoden (ja vapun) vietto yhteen pakettiin. Intiassa juhlitaan Diwalia (deepavali). diwali on valon juhla ja lamppuja ja kynttiloita syttyy, ja taivaan valaisevat 24 tunnin mittaiset ilotulitus sodat. kadut tayttyvat savusta ja tulitejatteesta. Diwalia juhlitaan legendan mukaan hyvan voittoa pahasta. festivaali kestaa osissa Intiaa 10kin paivaa. kolkatassa kun olin lahdossa oli juuri alkamassa Durga-puja, useamman paivan festivaali Durga-jumalattarelle.. katujen kulmiin rakennettiin vanerista ja paperista temppeleita ja niiden sisalla alttari Durga patsaineen. festivaalin paatteeksi nama temppelirakenteet ja patasaat kannetaan juhlakulkueena laheiselle Hooghly joelle....ja kipataan veteen. Jos veneilet joella voit nahda edellis vuosien patsaiden kurkkivan joen uomiin jumittuneina. Sitten onkin Diwalin vuoro. Diwalia juhlivat muuten muutkin kuin hindut, myos sikhit ja jainalaiset. Periaatteessa koko Intia, se on virallinen lomapaiva. Naytti tosin silta, etta yhdelle sun toiselle se oli loma viikko. Harva kauppa aukaisi oviaan kolmeen neljaan paivaan.

Itsellani Diwali meni herkkuja syodessa joita kaikki tutut meille kantoivat. Oli jos jonkin sortin uppopaistettua naksua ja sokerihuuruista makeista. Ja kaikkea on pakko syoda kohteliaisuudesta vieraan lasnaollessa. Lounaalle lahdimme koulumme opettajan Amuthan luokse. Ja siella syotiin taas lisaa. Paikalliseen tapaan vain vieraat syovat ja emannat kantavat nokan eteen lisaa ruokaa. Banaanipuun lehdilta syotiin paistettua riisia, raitaa, kalaa, kasvissoosia ja muut soivat viela naudanlihaa ja kanaakin. lisaksi mahaamme tayttivat uudet uppopaisto ja sokeriherkut. pyorimme ulos talosta kuin jouluaattona autoriksaan ja kotona kaikki simahtivat kuka minnekin taysin vatsoin. Illalla meita riemastutti teeveen Tamilin kielinen kauhuleffa naisesta jonka haltuun ottaa aikanaan samassa talossa asuneen tanssijattaren henki, jonka kuningas oli murhannut. tassapa nayte leffasta,. Videolla henki, Chandramukti on juurikin naisen ruumiissa ja kuvittelee eraan leffan miehista olevan hanen rakastajansa. Toinen miehista esittaa kuningasta jotta he saisivat hengen hamaantymaan ja luulemaan etta on onnistunut tappamaan kunkinkaan. Ja onnistuivatkin lopulta. Tata kappaletta muuten koulun tytot tanssivat taysin siemauksin ja erittain autenttisesti.

http://in.youtube.com/watch?v=gWQwcLw28pY

Shalom koulun tyttoset olivat kaikki koreina uusissa asuissaan kun palasivat parin paivan lomalta kouluun. syotiin taas kerran herkkuja joita tyttojen aidit olivat lahettaneet. tanssittiin koko paiva, minutkin laittoivat tanssimaan.

Nyt on kaupunki taas vaihtunut. ollaan Keralassa. Vaikuttaa hiljaiselta turistikaupungilta. Ja sahkot on poikki 6 tuntia paivassa, kuumimpaan aikaan. elakoon. Tama sahkokatkosten maara alkaa kylla kiukuttaa yhta sun toista. Maduraissa sahkot olivat osittain pois myos yolla joka oli kylla yhta tuskaa. nuku siina kun hiki valuu. nyt ovat vahan parantaneet tapojaan. Yokatkokset ovat kaupungista poistuneet, maaseudulla tosin sahkot ovat lahes koko paivan poissa. Ja kaikki tama kotitalousten sahkottomyys johtuu siita, etta osavaltiot ovat luvanneet suurille yrityksille katkeamattoman sahkon. Etta nain tama talous toimii...

Illalla on Heidi taalla. Paasee huastamaan kotimaista ja kerrankin olla tutussa turvallisessa seurassa. Janskaa :D