synttaripaiva oli ja meni. nyt sita ollaan vanhempia ja viisaampia (?). aamulla sain kukkia ritamalta ja hanen tyttariltaan jeenalta ja sujalta :) oikeen ruusuja!! lauloivatkin. kaksi paivaa olen ollut taalla ja jo nyt kukkia lahjoitellaan. lis'ksi olivat tilanneet kakun! sita maisteltiin sitten koululla lasten kanssa. suja-tytto viela pisti tanssiksikin. hienosti tanssi jotain tamil-laulua. illalla lahdin sitten viela eraaseen kylaan jossa oli jokin hindujen juhlapaiva. kaikki olivat parhaimmissa vaatteissaan ja koruissaan. muuten meno oli aika pitkalti yhta sekavaa kuin intiassa nyt yleensakin. ensinkaytiin kiertamassa hindutemppelia ja sitten istuskeltiin kalliolla odottamassa etta kylasta ihmiset tulisivat tuomaan jonkin patsaan joka oli taman juhlan perimmainen juttu.  me taidoimme olla pitkalti suurempi nahtavyys joillekin, etenkin lapsille ja kovasti koittivat tehda tuttavuutta "photo photo" huutojen saestamana. lopulta pitka kulkue itse kylasta saapui ja kansa huusi ja hyppi. taivaalle paukkuivat "ilotulitteet" jotka lahinna olivat valtaisia pamauksia. kiivettiimpa sitten viela kalliota hieman korkeammalle josta loytyi luolia. naihin luoliin kuulema aikanaan piiloutuivat jainalaisuus-uskonnon seuraajat kun heita vainottiin. klikatkaa wikiin niin loytyy varmaan lisaa tietoa :) itsella meni vahan ohi taman juhlan perimmainen tarkoitus mutta ompahan nyt sellainenkin nahty.

koulu vaikuttaa mukavalta. tosin toiminnassa ei tunnu olevan paata eika hantaa. voi tosin johtua tasta kieliongelmstakin. juuri nyt ritama, koulun perustaja ei kyllakaan ole itse koululla vaan hoitaa lapsenlapsiaan, joten ehka joku roti tulee taloon kun han palailee loppukuusta. juuri nyt paiva menee jotenkin niin etta ensin vahan kirjoitellaan liitutaululle tai lasketaan yksinkertaisia laskuja. sitten pidetaan vahan taukoa ja sen jalkeen lauletaan ja lausutaan loruja. myohemmin kai viela ulkoillaan ja tehdaan muita juttuja. mutta ehka se tassa ajan kanssa selkenee .D

asustan siis ritaman perheen luona. toistaiseksi taalla asustaa ritaman ja hanen down syndroomasein suja tyttarensa lisaksi jeena, ritaman vanhempi tytar ja hanen kaksi lastaan. 2,5 vuotias tabasia ja 4kk vanha kavia. meno etenee pitkalti pienten ehdoilla. tosin kuun lopussa jeena palaa kotiinsa chennaihin. tabasia muistuttaa kovasti rakasta kummityttoa roosaa. meno on reilu kaksivuotiaan villia ja "eika" ja "mina itse"-savytteista. roosan kuvaa on jo katseltu yhdessa :)

talossa vilisee muutenkin vakea koko ajan. peta keittajatar on hauska nainen. englantia ei juuri puhu mutta toimimme elekielella. tosin sanoja ei han ei tunnu ymmartavan oli kieli tai liike mika tahansa. tama etenkin silloin kun han haluaa antaa lisaa ruokaa vaikka itsella maha olisi jo tayteen ahdettu. peta myos kummastelee kuulema miten vanhempani ovat voineet paastaa minut yksin matkalle (ihan ensimmaiseksi han tosin oli pohtinut miksei aviomieheni ole mukana....). lavistykset ja hiukset ovat myos hammastyksen kohteena. taitaa tuo kuitenkin minusta ihan tykata \. tanaan koitti opettaa miten kookosta rouhitaan hanen tyyliinsa. "laite" oli rautainen pala jostalahti koukku ja koukun paassa oli sahalaiten kiekko, silla sitten lattialla istuen oli tarkoitus saada kookosen sisalto rouheeksi. aloittelijaksi olin...no tosi huono. mutta olen ainakin toivonut chapatin leipomis opetusta.

ritaman kodin vieressa on hanen miehensa valtakunta ja jarjeston nimelta PIEL toimistot. PIEL tekee jonkin moisia ymparisto jne. prtojekteja ja ainakin ymmarsin etta suomalainen Siemenpuu jarjesto olisi heidan toimintaansa linkittynyt. ehka ehdin tahankin tutustua enemman myohemmin.

huomen aamulla olisi tarkoitus aloittaa jooga. jaiks. viidelta ylos ja kuudelta olisi jooga gandhi museolla. en viela tieda lainkaan millaista joogaa siella on odotettavissa mutta toivottavasti ok, jotta koko taan ajan voisi siella kayda. saa  nahda miten tyton kay.

paljon lampoa ja aurinkoa kaikille. onko suomessa lunta?